Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hans Lennernäs belönas

Hans Lennernäs, professor i biofarmaci vid farmaceutiska fakulteten i Uppsala, belönas inom kort för sin innovativa forskning under tre decennier. Han har bidragit till utvecklingen av flera läkemedel och läkemedelskandidater och jobbar nu bland annat med ett projekt inom obesitasområdet.

Hjärnäpplet är Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring. Det delas ut i samband med professorsinstallationen i november. I år går priset till en forskare på den farmaceutiska fakulteten: Hans Lennernäs, professor i biofarmaci.

Han får det för sin “framgångsrika forskning kring läkemedelsutveckling, en forskning som karakteriserats av samverkan, nyttiggörande och innovation”. Lennernäs har “genom framgångsrik forskning under tre decennier ökat kunskapen om processer som viktiga för läkemedelsutveckling, samt bidragit till framtagandet av nya läkemedel, genom både samverkan och innovationsarbete”.

Hans Lennernäs har patenterat flera uppfinningar och deltagit i starten av nya läkemedelsbolag, varav några idag är börsnoterade. Innovationer som han haft stor del i är bland annat smärtläkemedlet Rapinyl/Abstral som utvecklats tillsammans med företaget Orexo, Plenadren mot Addisons sjukdom samt Liproca som genomgår kliniska studier i prostatacancerpatienter.

– För närvarande jobbar jag bland annat med ett nytt läkemedelsprojekt inom obesitasområdet, säger Hans Lennernäs till Svensk Farmaci.

Läs en längre intervju med Hans Lennernäs här på sajten inom kort.

Andra läser