Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Från Mjölby till Zambia, Cooköarna och Vietnam

Ulf Rydell från Mjölby hör till Sveriges mer världsvana apotekare. Vid årets FIP-kongress i Seoul presenterade han en studie om antibiotikaanvändning på vietnamesiska sjukhus. Sjukvårdspersonalens medvetenhet om resistensfrågorna är ganska hög i Vietnam och ökar hela tiden, säger han.

Den mångsidige apotekaren Ulf Rydell har bland annat varit apotekschef hemma i Östergötland, arbetat med läkemedelsförsörjning i Zambia och under en period varit chefsapotekare – och den enda apotekaren i landet – på Cooköarna i Stilla havet.

På senare år har han jobbat för rationell antibiotikaanvändning på vietnamesiska sjukhus i ett projekt som bland annat stöttas av det lokala hälsoministeriet och universitetet i Oxford.

Ett av sjukhusen är det Sida-finansierade Olof Palmes barnsjukhus i Hanoi.

– Vi jobbar för att öka strukturen och kvaliteten i antibiotikaanvändningen och för att åtminstone få resistensutvecklingen att plana ut. Sjukvårdspersonalens medvetenhet om resistensfrågorna är ganska hög i Vietnam och ökar hela tiden, berättar Ulf Rydell.

På FIP-kongressen i Seoul i september presenterade han en studie som jämfört antibiotikaanvändningen på 16 sjukhus i Vietnam.

Samtidig användning av olika antibiotika inom samma kategori på ett och samma sjukhus visade sig vanligt, vilket kan illustrera frånvaron av etablerade behandlingsriktlinjer. Användningen varierade också stort kvantitativt mellan sjukhusen. Resistensnivåerna var generellt höga men allra högst på intensivvårdsavdelningar.

Vilken nytta har man av en FIP-kongress?

– FIP är utmärkt för nätverkande, man får många intryck och lär sig mycket. I år har jag bland annat träffat sjukhusfarmaceuter från en lång rad länder, säger Ulf Rydell.

Läs om höjdpunkterna på FIP-kongressen i Svensk Farmaci nr 5 som kommer ut nästa vecka.

Andra läser