Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tomas är Årets Farmaceut

Den svenske apotekaren Tomas Salmonson har en av de allra tyngsta posterna i hela läkemedelsvärlden – ordförande i EMA:s expertkommitté för humanläkemedel. Sveriges Farmaceuter har utsett honom till Årets Farmaceut 2017.

Idag, på den internationella farmaceutdagen, offentliggör Sveriges Farmaceuter att förbundets styrelse utsett Tomas Salmonson till Årets Farmaceut 2017.

Salmonsson, apotekare och farmacie doktor vid Läkemedelsverket, har varit ordförande i den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s inflytelserika vetenskapliga kommitté för humanläkemedel, CHMP, sedan 2012.

Kommittén ansvarar för att bereda myndighetens vetenskapliga yttranden i frågor som rör läkemedel för humant bruk, exempelvis gällande nya godkännanden. Han är också en av EU-kommissionens representanter i ICH, International Council for Harmonisation.

Motiveringen lyder: ”Tomas Salmonson verkar för internationellt samarbete mellan myndigheter i syfte att dela kunskaper och utvärderingar av läkemedel. Han utvecklar nya och bättre vägar för att underlätta samarbete och utbyte av information – allt för att uppnå största möjliga nytta för patienten.”

– Tomas Salmonson verkar inom ett viktigt och högaktuellt område för Sverige och EU. Jag är mycket glad och stolt att priset går till en så välmeriterad person som är en stor förebild för farmaceuter i Sverige, säger Kristina Billberg, ordförande i Sveriges Farmaceuter, i ett pressmeddelande från förbundet.

Årets Farmaceut utses sedan 1983 av Sveriges Farmaceuter. Utöver äran består det av 10 000 kronor och en plats i expertnätverket Årets Farmaceuter.

I samband med prisutdelningen den 11 oktober håller Tomas Salmonson en föreläsning som är öppen för förbundets medlemmar. Mer information finns på Sveriges Farmaceuters hemsida.

Läs även en längre intervju med Tomas Salmonson i Svensk Farmaci nr 5/17 som kommer ut i slutet av oktober. En av våra tidigare intervjuer med honom finns här.

Andra läser