Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Onödigt polariserande”

Apotekarsocieteten skapar konflikter som inte finns, tycker apoteksföreningens chefsfarmaceut Robert Svanström apropå ett inlägg av Karin Meyer och Lars Rönnbäck i Dagens Nyheter.

Apoteksfrågan har vaknat till liv sedan två KD-politiker skrivit ett debattinlägg i DN om att utöka och förstärka apotekens roll i vårdkedjan.

Unionen och Apotekarsocieteten var snabba att haka på med repliker.

Apotekarsocietetens vd Karin Meyer och Lars Rönnbäck, ordförande i sektionen för öppenvårdsfarmaci, skriver i sin replik bland annat att “apotekens roll kan och bör stärkas, men den ska utvecklas i samarbete med vården och inte genom att apoteken tar fram egna lösningar vid sidan av vården”.

Det har fått Sveriges apoteksförenings chefsfarmaceut Robert Svanström att reagera.

– Jag kunde inte alls utläsa att det i förslaget från KD fanns någon hållning att apoteken isolerat skulle ta fram egna lösningar vid sidan av vården. Tvärtom, huvudbudskapet var ju att involvera apoteken och att utveckla apotekens och primärvårdens samarbete, säger han.

– I grunden kanske vi menar ungefär samma sak, det vill säga att vi ska samverka och samarbeta över professionsgränserna, men Apotekarsocietetens replik framstår som onödigt polariserande. Den utveckling vi själva ser i andra länder, exempelvis genom att delta på FIP och i PGEU, är att branschorganisationer, fack, stiftelser för farmaci med flera försöker dra åt samma håll för att utveckla apotekens uppdrag. Inte att man skapar konflikter som inte finns, säger Robert Svanström.

Svensk Farmaci har kontaktat Apotekarsocieteten och erbjudit möjlighet att bemöta kritiken.

Andra läser