Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kedjor väljer olika vägar för att locka farmaceuter

Traineeprogram, ledarsatsningar och talangprogram. Apotekskedjorna satsar alla hårt men väljer olika vägar i kampen om de nyexaminerade farmaceuterna.

Farmacistudenterna är heta villebråd för apoteksaktörerna redan innan de tagit examen.

I en enkät till sistaterminsstudenter på apotekar- och receptarieprogrammen i Uppsala, Göteborg, Umeå och Kalmar som Sveriges Farmaceuter genomförde i våras angav hela 87 procent att de fått anställning eller erbjudande om anställning på ett öppenvårdsapotek.

Svensk Farmaci har frågat de fyra största apotekskedjorna om de erbjuder något specifikt eller unikt, i jämförelse med andra aktörer, i sitt erbjudande till nyexaminerade farmaceuter.

Här är svaren:

KRONANS APOTEK: ”GEDIGET TRAINEEPROGRAM”

Andreas Rosenlund, kommunikationsdirektör: ”Vi har ett omfattande traineeprogram där ambitiösa nyexaminerade apotekare och receptarier antas till ett ledarskapsprogram där de varvar utbildning med arbete på våra apotek och får knyta kontakter inom hela vår organisation och koncern. Det är en gedigen utbildning där de som deltar får fina förutsättningar att bli apotekschefer”.

APOTEKSGRUPPEN: ”OM DU VILL DRIVA EGET”

Maria Mårfält, kommunikationschef: ”Våra apotek ägs och drivs av småföretagare, för medarbetare innebär det att vi har branschens kortaste beslutsvägar och att du får stor möjlighet att påverka ditt arbete. Dessutom får du möjlighet att lära dig mer om vad det innebär att driva eget apotek. Det är en fantastisk plantskola, inte minst för dig som drömmer om att driva eget apotek i framtiden”.

APOTEK HJÄRTAT: ”TALANGPROGRAM”

Camilla Ås, HR-chef: ”Vi har i år lanserat ett talangprogram för tio studenter. De som är med i programmet erbjuds sommarjobb på Apotek Hjärtat och när studenterna börjar sitt sista år i utbildningen till hösten kommer de få personlig coaching med en mentor samt lärdom om branschen. När de sedan är nyexaminerade erbjuds studenterna jobb på Apotek Hjärtat”.

APOTEKET AB: ”STOR LEDARSATSNING OCH TRAINEEPROGRAM”

Kenneth Hagsten, HR-direktör: ”Just nu pågår vår stora ledarsatsning, där närmare 300 chefer deltar i ett omfattande program för att utveckla affärsmanna- och ledarskapet. Programmet startade under våren och fortsätter under hösten. På Apoteket vill vi vara tydliga med att visa vilka karriärvägar det finns inom företaget, visa på olika specialist- och chefsroller. Vi har ett unikt traineeprogram som riktar sig till både blivande specialister och apotekschefer”.

Läs mer om farmaceutbristen och kedjornas rekryteringsstrategier i Svensk Farmaci nr 4/17 som kommer ut i början av september.

Mest läst