Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oriola fortsätter att växa – köper ICT i Ljusdal

Finländska Oriola stärker greppet om den svenska läkemedelsmarknaden. Vid månadsskiftet tar koncernen över snabbväxande ICT Health Support i Ljusdal, som bland annat driver Kronans kundservice och sköter medicinska informationsavdelningar på entreprenad åt läkemedelsföretag. Hälsingebolaget har runt 60 anställda varav många farmaceuter.

Det har gått snabbt uppåt för Ljusdalsbaserade ICT Health Support de sista åren.

Bolaget driver idag medicinska informationsavdelningar på uppdrag av läkemedelsindustrin, designar och genomför patientstödsprogram, har viss verksamhet inom kliniska prövningar och driver ett medicinskt supportcenter i Ljusdal som utgör Kronans Apoteks kundtjänst.

2015 tog hälsingesonen Patrik Åvestrands företag över Health Solutions verksamheter inom läkemedelsinformation i Uppsala och patientstöd/adherence i Luleå.

I fjol blev ICT ett Gasellföretag i Dagens Industris ranking och gjorde därmed sällskap med snabbväxare som Apotea, Apoex och Djurfarmacia. I somras offentliggjordes att Oriola-KD köper upp Ljusdalsföretaget.

– Vi är mycket nöjda med den här företagsaffären. Den bäddar för tillväxt och kommer att innebära många nya möjligheter inom företaget för vår personal, säger Patrik Åvestrand, vd och i skrivande stund fortfarande delägare i ICT, till Svensk Farmaci.

Ägarbytet sker vid månadsskiftet augusti/september.

Oriola har gjort många företagsaffärer på senare tid och stärkt sitt grepp om de svenska och finländska läkemedelsmarknaderna, samtidigt som man dragit ned sina åtaganden i Baltikum.

2013 köpte Oriola apotekskedjan Medstop, som integrerades i koncernens befintliga apotekskedja Kronan. I början av 2016 förvärvade man dosaktören Svensk Dos AB i Uppsala.

Oriola har också aviserat en storsatsning på en på en helt ny butikskedja i Finland med inriktning på hälsa och skönhet i samarbete med detaljhandelskedjan Kesko.

Förra hösten förvärvade Oriola majoriteten av Farenta, ett finskt företag som precis som ICT erbjuder tjänster till läkemedelsföretag och apotek. Oriola köpte också ett dosföretag i Finland, Pharmaservice, under fjolåret.

Koncernen har även på senare tid byggt ut sin distributionscentral i Enköping kraftigt.

Läs ett reportage från ICT Health Support i Ljusdal i Svensk Farmaci nummer 4/17 som kommer ut i september.

Andra läser