Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare satsar på cancertester för husdjur

Apotekaren Bengt Åstrands nya bolag satsar på diagnostiska test för upptäckt av cancer hos hundar, hästar och katter via ett enkelt blodprov.

Bengt Åstrand är apotekare och docent i farmakoinformatik vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Efter en lång bakgrund i olika roller inom Apoteket AB startade han i samband med omregleringen 2010 apotekskedjan Vårdapoteket tillsammans med Tony Rydberg. Han har också bland annat varit drivande bakom tillkomsten av receptarieutbildningen, Apoteket AB:s kundcentrum och e-hälsoinstitutet i Kalmar.

Åstrands senaste projekt är biotechföretaget Alertix AB i Kalmar, som han startat tillsammans med Anne-Charlotte Aronsson och Staffan Eriksson. Han är vd på bolaget som tar fram veterinärmedicinska diagnostiktest för att upptäcka cancer hos hundar, hästar och katter via ett enkelt blodprov.

– Den här metoden finns redan för människor, men nu har vi rättigheterna för att ta fram testet för djur. På labbsidan har vi kommit ganska långt när det gäller ett test för hundar. Går arbetet med att knyta till oss underleverantörer, och det ser positivt ut, bra hoppas jag att testet finns på marknaden om ett till ett och ett halvt år. Testerna för häst och katt kommer troligen att dröja ytterligare något år, säger Bengt Åstrand till Barometern.

– Testet klarar att scanna nästan alla cancersjukdomar, det är ett bra verktyg i veterinärens verktygslåda helt enkelt. Det innebär ju att den veterinär som beställt testet snabbare kan börja behandla. Vad testet däremot inte ger besked om är vilken form av cancer djuret har, det måste till annan undersökning för att få veta.

Alertix är baserat i Kalmar, men forskningen och produktutvecklingen görs av ett forskarteam på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Mest läst