Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Finland ska få ”lagom” mycket konkurrens

Det finska apotekssystemet ska reformeras uppger landets regering. Finska farmaciförbundets ordförande Kirsi Kvarnström tycker att planen ser lovande ut.

Det var på en presskonferens i går, måndag, eftermiddag om den finska regeringens halvtidsöverläggningar som statsminister Juha Sipilä (C) meddelade att apotekssystemet ska förnyas eftersom regeringen vill ”öppna upp konkurrensen lagom mycket”, rapporterar Svenska Yle.

Bland annat ska vissa läkemedel kunna köpas utanför apotek och apotekstillstånden ska bli fler.

– Vi har varit lite rädda för vad som kommer. Det som regeringen nu föreslår är bra eftersom det inte innebär att apotekskedjor kommer att släppas in, säger Kirsi Kvarnström, ordförande för det finska farmaciförbundet till Svensk Farmaci.

I dag är det endast apotekare som får äga apotek i Finland, men enligt förslaget ska även apoteksanställda kunna bli delägare. Däremot ska inga aktiebolag tillåtas som ägare.

– Vi tror att ett gemensamt ägande kan bidra till större delaktighet och större iver att utveckla farmaceutiska tjänster. Det här förslaget ligger till stor del i linje med vad vi har föreslagit, vilket vi är väldigt glada över, säger Kirsi Kvarnström.

Varför är ni rädda för apotekskedjorna?

– Eftersom apotekskedjorna kan ha ägare i andra länder kan skattepengar hamna utanför Finland om de släpps in här. Dessutom skulle det innebära ett stopp för att endast apotekare får äga apotek.

Kirsi Kvarnström och finska farmaciförbundet gläds också åt hur regeringen vill gå vidare med försäljningen av receptfritt. Där är tanken att några läkemedel ska släppas till vanliga affärer, men att det inte ska gälla värktabletter.

– Vi visste att något skulle hända på det receptfria området. Nu verkar det som att några enstaka salvor kommer att få säljas utanför apoteken. Det tycker vi är okej. Däremot vill vi inte att värktabletter ska få säljas utan farmaceutisk rådgivning eftersom det skulle minska patientsäkerheten. Vi vill inte ha lika många receptfria läkemedel i vanlig handel som ni har i Sverige, säger hon.

Mest läst