Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Bäst på miljö, men inte på arbetsmiljö”

Regeringen ser positivt på flera av den nya apoteksutredningens förslag, vill göra Apoteket AB till ett föredöme på marknaden - och sälja Apoteksgruppen. Om Apoteket AB ska vara en förebild måste man ta tag i sina arbetsmiljöproblem, säger Kristina Billberg, Sveriges Farmaceuters ordförande.

Näringsminister Mikael Damberg (S), och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) berättar om sina planer för apoteksmarknaden i ett inlägg på DN Debatt idag.

Den största nyheten är att regeringen nu ska ”inhämta mandat” från riksdagen att avyttra det statliga ägandet i Apoteksgruppen Holding i Sverige AB.

Apoteksgruppen bildades i samband med avregleringen i syfte att sälja apotek till småföretagare och tillhandahålla servicetjänster som IT och inköp.

Att det statliga ägandet i holdingbolaget har kvarstått har varit omdiskuterat. Bland annat har ledande allianspolitiker uttryckt ambitionen att det statliga ägandet i Apoteksgruppen bör upphöra på sikt. Redan 2011 uttryckte Kenneth Johansson (C), Socialutskottets dåvarande ordförande, att det borde vara dags att se över möjligheten.

Mikael Damberg och Gabriel Wikström förtydligar också att Apoteket AB har en nyckelroll som föredöme på marknaden och signalerar att man vill bedriva en aktiv ägarstyrning.

Statsråden tydliggör också att regeringen skickat apoteksutredningens betänkande på remiss med sikte på en proposition som bygger på utredningen våren 2018. De skriver bland annat att de står bakom utredningens ambition att förtydliga apotekens grunduppdrag.

”Genom kommande lagförslag och en nära och aktiv ägarstyrning i Apoteket AB vässar vi de två centrala verktygen i regeringens verktygslåda för en mer välfungerande apoteksmarknad”, skriver ministrarna.

Kristina Billberg, Sveriges Farmaceuters ordförande, har ingen stark synpunkt i frågan om försäljning av Apoteksgruppen. Däremot reagerar hon på talet om Apoteket AB som ett föredöme i branschen.

– Om Apoteket AB ska vara en förebild måste man verkligen ta tag i sina arbetsmiljöproblem, här är vår bild att Apoteket AB inte är bättre än de andra företagen. Bolaget satsar mycket på miljön och har utsetts till Sveriges hållbaraste företag, men när det gäller arbetsmiljön är man inte lika föredömliga, säger hon.

Christer Borg är förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

– Min spontana reflektion när det gäller Apoteksgruppen är hur attraktivt det är att köpa Apoteksgruppens overhead-bolag som ju bara äger en procent av varje apotek. Man kan också undra hur de enskilda apoteksägarna ser på det här, man har ju gått in med sina investeringar i ett läge när staten fanns med som stabil ägare, säger han.

Andra läser