Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förbund nobbar taxibolag

Sveriges Farmaceuter kastar Taxi Kurirs rabattkort i papperskorgen. Den som måste åka taxi för förbundets räkning ska göra det med bolag som tillämpar schyssta villkor, säger förbundsdirektör Jenny Harlin.

Taxibolaget Taxi Kurir har sedan flera år skänkt rabattkort till kanslierna på Sacos förbund. Korten har lämnats till Saco:s lokalavdelning på Post Nord som distribuerat dem vidare till förbundskanslierna, skriver förbundet Fysioterapeuternas medlemstidning Fysioterapi.

Taxi Kurirs antifackliga hållning och dumpade priser, som bekostas av chaufförerna själva, har fått medial uppmärksamhet, bland annat i radiodokumentären Taxikungen och i dokumentärfilmen Taxiklubben.

Taxi Kurir har kollektivavtal för sina tjänstemän, men för chaufförerna har de vägrat att teckna avtal.

– Det är knappast okänt att det här bolaget inte bara har skitvillkor utan också systematiskt sparkar fackliga företrädare så fort de försöker organisera sig. Är man en part på arbetsmarknaden är det också anständigt att säkerställa så de tjänster man köper omfattas av schyssta villkor, säger Markus Pettersson, tillförordnad ordförande i fackförbundet Transport, till Fysioterapi.

Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Jenny Harlin har, precis som man gjort på systerförbundet Fysioterapeuterna, beslutat att Taxi Kurirs rabattkort hör hemma i papperskorgen.

– Vi åker sällan taxi för förbundets räkning, men måste vi göra det så är det självklart att vi ska använda bolag som tillämpar schyssta villkor. Tyvärr hör Taxi Kurir och deras systerbolag Taxi 020 inte till dessa bolag, säger hon.

Andra läser