Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Entreprenör mot strömmen väljer apotekare

I apoteksbranschen finns få specifika apotekartjänster. Men entreprenören Johan Olofsson går mot strömmen och har bara apotekare på anställningslistan. Vi får aldrig nöja oss med att bara flytta en burk över disk, säger han.

Som vi skrev förra veckan finns hos landets tre största apoteksaktörer (Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek) totalt bara 25 tjänster som har apotekare som formellt kompetenskrav. Detta enligt en genomgång som genomförts av Nya apoteksmarknadsutredningen. Naturligtvis är fler apotekare än så anställda av kedjorna, men de specifika apotekartjänsterna är alltså fåtaliga.

En aktör som bryter mönstret när det gäller att anställa apotekare är lilla Din Apotekare AB som driver de båda apoteken Broapoteket och Gröndals apotek i Stockholm.

Företaget har hittills bara anställt apotekare.

– Alla elva personer som arbetar eller har arbetat på mina två apotek är apotekare, säger Johan Olofsson, själv apotekare och vd för Din Apotekare.

Varför har du denna strategi?

– Jag har inte velat följa strömmen, utan tvärtom försökt utveckla farmacirollen. Jag har hittills bara anställt apotekare, men ärligt talat handlar det mer om att mina anställda ska ha ett genuint intresse för att lära sig om apoteksdrift och ett driv att vilja ge bättre farmaceutisk kundservice. Jag har en tjänst ute nu och faktum är att jag mer än gärna skulle anställa en hungrig receptarie, säger han.

Hur ser du på bristen på tjänster specifikt för apotekare inom branschen?

– Det är tråkigt och återspeglar branschens syn på behovet av farmaceutisk spetskompetens i driften av dagens apotek. Denna bild kanske förändras i takt med att farmaceutiska tjänster utvecklas framöver.

Hur ser du på förslaget från Nya apoteksutredningen att en farmaceut måste utföra alla moment i receptkedjan?

– Jag tycker att utredningen ska ha en stor eloge för att den så tydligt fokuserar på behovet av kompetens och kvalitet. Man får aldrig glömma eller förbise den viktiga rådgivningsdelen i en expedition. Ur samhällsperspektiv får vi aldrig nöja oss med att bara flytta en burk över disk. Då har man inte fullt ut förstått den farmaceutiska rollen.

– Tydliggörandet är också viktigt för den pågående diskussionen om behovet av ökad vårdintegrering av apoteken framöver. Utan kompetenssatsningar finns ingen trovärdighet för detta, säger Johan Olofsson.

Andra läser