Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Studenters behörighet att expediera kan försvinna

Den temporära behörigheten för apotekarstudenter att expediera recept under praktiken saknar stöd i föreskrifter och riskerar att upphöra. Apoteksföreningen hoppas på att få dispens för sina medlemsföretag – och får stöd av Sveriges Farmaceuter. UTÖKAD 14:06

Apotekarstudenternas praktiktermin är förlagd till den sista studieterminen. Efter cirka 16 veckors praktik och med godkända tester i bland annat författningar kan studenterna få en tillfällig behörighet att expediera recept.

Men inom kort riskerar möjligheterna till detta att upphöra. Det uppmärksammades av studentföreträdare i ett debattinlägg i Läkemedelsvärlden förra veckan.

Bakgrunden är att Läkemedelsverket upptäckt att det inte finns stöd i föreskrifter för den temporära behörigheten så som den är utformad idag. Verket väntas inom kort tillsammans med Socialstyrelsen informera om vad som gäller.

Apoteksföreningen är informerad och skickade igår in en dispensansökan i ärendet till Läkemedelsverket. På så sätt hoppas man kunna se till att dagens tillämpning av den temporära behörigheten trots allt kan fortsätta att gälla.

Sveriges Farmaceuter ställer sig bakom branschföreningens agerande.

– Vi tycker att apotekarstudenter på termin tio efter 16 veckors praktik och godkända testresultat bör ha tillräckliga kunskaper för att börja arbeta med momenten i receptexpeditionen. Därför är en dispensansökan rätt väg att gå nu när situationen är som den är, säger Kristina Billberg, ordförande.

– Det är dock viktigt att en handledande farmaceut, som är formellt ansvarig för expeditionen, hela tiden finns närvarande vid receptexpeditionerna.

Robert Svanström är chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

– Det är lätt att hålla med apotekarstudenterna från Uppsala och Göteborg som skriver “Framtidens apotekare vill vara förberedda på verkligheten, och vi hoppas att de myndigheter som ansvarar för detta är lika måna om framtiden som vi”. Sveriges Apoteksförening har samma förhoppning och vi vet av erfarenhet att förutom den pedagogiska fördelen med temporär behörighet så ökar den även motivationen, utvecklingen och ansvarstagandet, säger han.

Andra läser