Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En extra mening med livet”

Förra veckan hölls Pharmada och i tisdags Alarm - arbetsmarknadsdagarna för farmacistudenter i Uppsala respektive Göteborg. Svensk Farmaci bad Pharmada-projektledaren Sara Antar reflektera över årets upplaga med en veckas distans till evenemanget.

Pharmada blev en väldigt stor del av mitt liv.

Det känns som om jag haft en extra mening med livet som jag nu måste överlämna, en mening som stressat mig, gjort mig lycklig, panikslagen, rädd, nervös, orolig – men framförallt mer ansvarstagande.

Varje ord jag sagt, varje mejl jag skickat och varje samtal jag har ringt har jag varit mer eller mindre orolig över.

Man vill göra alla nöjda, svara på alla frågor så fort som möjligt och dessutom leverera rätt information till rätt företag vid rätt tillfälle.

Arbetet kring Pharmada började redan i september 2016. Det har varit ett bra tempo under dessa månader, jag skulle inte beskriva det som väldigt stressigt men visst har det varit intensivt.

Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun för att leverera korrekt information och marknadsföring till respektive utställare.

Det har jag min fantastiska Pharmada-kommitté att tacka för!

Alla har verkligen skött sitt arbete exemplariskt, både jag och Farmacevtiska Studentkåren är evigt tacksamma för det härliga engagemanget och den tid som ni lagt ned på projektet!

I Pharmada-kommittén 2017 hade vi flera interna ambitioner utöver allt annat som skulle göras mellan september och mars.

Vår främsta vision var att utöka antalet utställare, men samtidigt få en bredd i utbudet av utställarna.

Vi lyckades med det! Pharmada 2016 hade totalt 32 anmälda utställare jämfört med årets 37 (varav två tyvärr inte dök upp).

Bland alla utställare fanns sjukhus, läkemedelsföretag, apoteksaktörer, fackförbund, företag som arbetar med kliniska studier, bemanningsföretag, landsting och konsultföretag.

Det känns verkligen som att Pharmada för första gången på länge samlade hela arbetsmarknaden för farmaceuter under ett och samma tak. Vi är stolta över det och det uppskattades av besökarna.

Under mässans gång pågick även arbetsintervjuer som studenterna ansökte till i förväg och utnyttjade väl i år!

Totalt skedde 73 förbokade intervjuer med olika företag, och dessutom spontana kontaktsamtal som vi inte har någon siffra på.

CV-granskning anordnades i samband med anmälningarna till kontaktsamtalen, för att ge studenterna alla förutsättningar att fila på CV:t och få till det mest optimala rekryteringssamtalet.

Förutom intervjuerna pågick även parallellt med mässan två inspirationsföreläsningar som studenterna kunde besöka.

Nytt för 2016 var att första timmen av mässtiden endast var för kårmedlemmar vilket var ett sätt att reducera trycket av studenter i mässlokalen initialt samt garantera ett ordentligt möte mellan utställarna och farmacistudenterna.

I år fortsatte vi med samma koncept och eftersom detta inte var lika nytt för studenterna blev det ett väldigt jämnt och bra flöde inne i mässlokalen.

Det är oerhört kul att se så många farmacistudenter maximera sina möjligheter att påverka sin framtida karriär genom att besöka mässan. Många lyssnade även på föreläsningarna och deltog på kvällens mingelmiddag på kårhuset Pharmen för företagsrepresentanter, studenter och funktionärer.

Nu när Pharmada är över och jag har facit i hand känns det otroligt bra. Det var en intensiv vecka där på slutet med hårt arbete, svett och hårda direktiv men vi höll humöret uppe i längtan att få se slutresultatet av det sex månader långa arbetet.

Det mesta gick enligt planerna och jag känner en oerhört stor tacksamhet för allt stöd och hjälp vi fått för att skapa Pharmada, den dag som betyder så mycket för oss studenter!

Sara Antar, projektledare för Pharmada 2017

Fotnot: Svensk Farmaci hoppas inom kort även kunna presentera reflektioner från arbetsmaknadsmässan Alarm i Göteborg.

Andra läser