Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Män driver flest apotek i kvinnodominerad bransch

41 procent av apoteksägarna inom Apoteksgruppen är kvinnor. Det är en högre andel än bland företagare i allmänhet - men kan också ses som lågt med tanke på hur kraftigt kvinnodominerad apoteksbranschen är.

Enligt SCB:s senaste statistik utgjorde kvinnor 22 procent av företagarna i aktiebolag. Bland apoteksägarna inom Apoteksgruppen är dock andelen kvinnor högre – 41 procent.

”Därför är vi på Apoteksgruppen extra stolta att en dag som denna kunna säga att vi arbetar i en organisation där hela 41 procent av apoteksägarna är kvinnor. Med andra ord nästan dubbelt så mycket som rikssnittet”, skriver Apoteksgruppen i ett pressmeddelande med anledning av den Internationella kvinnodagen.

Kedjan lyfter fram två av sina kvinnliga apoteksägare: Trifa Ismail, apoteksägare inom Apoteksgruppen i Uppsalastadsdelen Årsta, och Erica Lindgren som är delägare i sju apotek i Västra Götaland.

– Vi är förstås stolta över vår relativt höga andel kvinnliga företagare och är övertygade om att mångfald i alla dess former är bra för utvecklingen av vår verksamhet, säger Apoteksgruppens vd Tony Johansson i pressmeddelandet.

Sätter man andelen kvinnor bland Apoteksgruppens apoteksföretagare, alltså 41 procent, i relation till hur kraftigt kvinnodominerad apotekssektorn är blir bilden dock mindre imponerande.

Exempelvis är andelen kvinnor bland Sveriges Farmaceuters medlemmar 85,4 procent. Bland de lokalt förtroendevalda i förbundet är andelen kvinnor ännu högre – 94 procent.

Apoteksgruppens ledningsfunktioner är de mest jämställda i apoteksbranschen. Hälften av ledningen och styrelsen består av kvinnor, enligt en genomgång av nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Andra läser