Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekarstudenter i protest mot ”judeimport”

FARMACIHISTORIA: Den svenska apotekarprofessionens historia har mörka kapitel. För 78 år sedan tågade 450 studenter, däribland många från Farmaceutiska Institutet, i fackeltåg på Stockholms gator i en protest mot ”planerad import av judiska läkare, tandläkare och apotekare”. Institutets kårordförande höll avslutningstal på Östermalmstorg.

Protesterna på kvällen den 6 februari 1939 skedde med anledning av Kristallnatten i Tyskland, som resulterat i att tyska judar försökte fly till Sverige.

Demonstrationen anordnades av det största svenska nazistpartiet SSS (”Lindholmarna”), och ska ha lockat uppemot en tredjedel av alla studenter vid Stockholms högskolor vårterminen 1939, skriver docenten och läraren vid Karlstads universitet med mera Tobias Hübinette på sin blogg.

En av dem som talade på det avslutande mötet på Östermalmstorg var Farmaceutiska institutets studentkårs dåvarande ordförande. Han kom senare att göra en framgångsrik karriär som apotekare och uppfinnare inom dåvarande Pharmacia och var framför allt banbrytande inom applicering av läkemedel på hud.

Som forskningschef på Pharmacia var han mannen bakom flera krämer och lotioner som säljs på apotek än i dag: L300, HTH och Locoid, skriver Tobias Hübinette på sin blogg.

Även kårordföranden i Tandläkarinstitutets studentkår och ordföranden i Medicinska föreningen höll tal på Östermalmstorg den 6 februari 1939.

Läs mer om Farmaceutiska studentkåren under den nazistiska eran i apotekarna Anders Grahnéns och Nils-Bertil Nilssons artikel i Unicornis nr 1/16.

Anmärkningsvärt nog protokollsfördes inte Farmaceutiska studentkårens deltagande i demonstrationen av kårstyrelsen eller på något kårmöte. Kårens medverkan framgår dock bland annat av en artikel i Svenska Dagbladet från den 7 februari 1939.

Andra läser