Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Något vi länge letat efter”

EMA har nu för första gången godkänt data på sänkt dödlighet i hjärt-kärlsjukdom för en modern diabetesbehandling.

Det handlar om Boehringer Ingelheims diabetesläkemedel empagliflozin (Jardiance), som enligt resultaten från en stor studie som presenterades 2015, EMPA-REG, både sänker blodsockret och minskar risken för att patienter med diabetes typ 2 ska dö i hjärt-kärlsjukdom.

Studien publicerades hösten 2015 i New England Journal of Medicine. Liknande effekter påvisades i fjol för två andra läkemedel – ett godkänt och ett ännu inte godkänt.

Dagens Medicin rankade upptäckten av diabetesläkemedels kardiovaskulära effekter som årets viktigaste medicinska forskningsnyhet 2016.

EMA har nu alltså godkänt en uppdatering med de aktuella resultaten från EMPA-REG-studien som lagts in i produktresumén för Jardiance.

– Vi läkare som har hand om patienter med typ 2 diabetes och hög risk för, eller redan etablerad, hjärt-kärlsjukdom har länge sökt läkemedel som kan minska risken för fortsatta komplikationer. Att empagliflozin reducerar dödligheten hos den undersökta patientkategorin beror med all sannolikhet på en påtaglig, omkring en tredjedel, reduktion av hjärtsvikt, säger Lars Rydén, professor vid Karolinska universitetssjukuset, i ett pressmeddelande från Boehringer Ingelheim.

Andra läser