Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fyra apotek på glesbygden har stängt

Bara fyra av de 100 apoteken på den så kallade glesbygdslistan från 2009 – de i Marstrand, Kvänum, Lima och Löttorp – har stängt. Inget apotek som fått glesbygdsstöd har bommat igen.

När apoteksmarknaden omreglerades och statliga apotek såldes ut, valdes cirka 100 glesbygdsapotek ut som särskilt skyddsvärda.

De fördes upp på en så kallad glesbygdslista, och på köparna ställdes kravet att driva dem fram till den 31 mars 2013.

Senare ersattes piskan med en morot. En möjlighet att söka ett särskilt ekonomiskt stöd för apotek i glesbygd infördes, en ersättning som TLV administrerar.

Vid en blick på glesbygdslistan från 2009 kan man konstatera att nästan alla apotek som listades strax före omregleringen fortfarande håller öppet. Undantagen är de tidigare apoteken i Marstrand, Kvänum, Lima och Löttorp.

Det uppmärksammar Stig Tornell och Andreas Rosenlund på Kronans Apotek i ett debattinlägg som publicerades igår i Dagens Industri. I inlägget konstateras också att inget av apoteken som fått glesbygdsstöd har stängt.

Kronan-företrädarna varnar bland annat för regeringens “regleringsiver” på apoteksområdet, som bland annat kommit till uttryck i nya utredningsdirektiv om läkemedel utanför förmånen.

Enligt Dagens Nyheters genomgång förra veckan har det tillkommit tio nya apotek på orter som tidigare saknat apotek.

Älmsta/Väddö, Bua, Insjön, Stora Höga och Ösmo är några exempel på orter som fått apotek efter reformen.

Andra läser