Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tillstånd ryker för Pharmera

Pharmera Gothia blir av med sitt partihandelstillstånd. Det står klart sedan även Kammarrätten avvisat bolagets begäran om så kallad inhibition.

Som vi skrev i oktober har Läkemedelsverket beslutat att förbjuda parallellhandlaren Pharmera Gothia i Ystad att anskaffa nya läkemedel, och dragit in bolagets partihandelstillstånd med verkan från den 30 november i år.

Ärendet är baserat på att Läkemedelsverket fick uppgifter om att förfalskade hiv-läkemedel, som Pharmera importerat från Serbien, nådde patientledet i Tyskland. Läs mer i våra tidigare artiklar.

Pharmera överklagade till Förvaltningsrätten, och begärde samtidigt omedelbar inhibition av LV:s beslut att återkalla partihandelstillståndet, berättar Emil Schwan, inspektör på Läkemedelsverket.

Begäran om inhibition avslogs av Förvaltningsrätten, varpå Pharmera överklagade detta beslut till Kammarrätten.

Enligt Emil Schwan har nu även kammarrätten valt att avslå begäran om inhibition.

Det innebär med all sannolikhet att Pharmera Gothia förlorar sitt partihandelstillstånd med verkan i övermorgon, den 30 november.

Sista hoppet för Pharmera Gothia är bolagets överklagande som ligger hos Förvaltningsdomstolen i Uppsala – men ett avbrott i verksamheten lär det i alla händelser alltså bli från torsdag.

Vi skriver mer om ärendet inom kort.

Andra läser