Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Egen regi ger kraft i arbete för miljön

Blekinge satsar hårt på att minska kassationen av läkemedel. Det nya interna sjukhusapoteket på Blekingesjukhuset i Karlskrona har en viktig roll i arbetet.

Som vi skrivit tidigare har Landstinget Blekinge som andra landsting i landet beslutat att sköta läkemedelsförsörjningen i egen regi.

Verksamheten som inkluderar ett nytt sjukhusapotek på Blekingesjukhuset i Karlskrona är i uppstartsfas och beräknas ge landstinget miljonbesparingar.

Tidningen Sjukhusläkaren uppmärksammar nu att landstinget, via sitt nya arbetssätt, satsar på att minska mängden läkemedel som kasseras.

– Tidigare hade varje klinik enorma förråd där mycket fick slängas när det blev gammalt. I stället inför vi nu ett eget sjukhusapotek där man kan låna sällanläkemedel mellan klinikerna. Det är både miljö-, hälsomässigt och ekonomiskt smart, säger Annika Christensson, miljöchef i landstinget, till tidningen.

Hon berättar också att landstinget ställer miljökrav och sociala och etiska krav när de upphandlar läkemedel, något som också är kopplat till revision av läkemedelsleverantörer.

Andra läser