Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Viktigt signalvärde”

Det finns ingen ny trend kring paracetamol bakom branschens självpåtagna regler. Svensk Farmaci bad apoteksföreningens vd Johan Wallér berätta om bakgrunden till beslutet.

Svensk Farmaci ställde några frågor till Johan Wallér apropå apoteksbranschens självpåtagna regler kring försäljning av paracetamol som aviserades i morse.

Finns det någon särskild anledning – kanske signaler från era medlemsföretag om ett ökat problem – till att ni tar det här initiativet just nu?

– Nej. Det finns ingen ny trend när det gäller paracetamol bakom det här beslutet, det bygger på Giftinformationscentralens tidigare observation av en ökning av förgiftningsfallen. Beslutet har mognat fram och är ett sätt för oss som bransch att visa att vi tar ansvar, även om det här förstås inte löser alla problem kring paracetamol, säger Johan Wallér.

Ni gör detta exakt ett år efter att försäljningen av paracetamoltabletter stoppades i allmän handel.

– Ja, jag upptäckte det själv i morse. Det var inget genomtänkt utan bara en slump.

Är det inte så här som apoteken hanterar kunder som vill köpa mycket paracetamol redan idag?

– Ja, så är det säkerligen i många fall. Men det här är ett sätt att tydliggöra att det är så det ska gå till på alla apotek. Sedan handlar det precis som när det gällde Läkemedelsverkets beslut om signalvärdet i sig. Paracetamol kan vara ett problematiskt läkemedel om det används felaktigt, säger Johan Wallér.

Mest läst