Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Branschen styr upp paracetamolförsäljning

Om du är under 18 får du bara köpa ett paket paracetamol på apotek. Är du äldre och vill köpa flera får du per automatik särskild rådgivning. Det är innebörden av självpåtagna regler som medlemmarna i Sveriges apoteksförening nu ska tillämpa. Sveriges Farmaceuter välkomnar initiativet.

Sedan november i fjol får paracetamol i tablettform efter beslut från Läkemedelsverket återigen endast säljas på apotek. Bakgrunden var att antalet förgiftningar med paracetamol i självskadesyfte ökat, främst bland ungdomar.

För att ytterligare minimera risken för självskadebeteende med paracetamol har medlemmarna i Sveriges Apoteksförening nu kommit överens om nya, självpåtagna regler.

Från och med den 1 november kommer apoteken inte att sälja mer än ett paket paracetamol till kunder under 18 år.

– Apoteksbranschen tar nu ytterligare ett steg för en ansvarsfull försäljning av de produkter man säljer genom att själva välja att begränsa försäljningen av paracetamol till yngre, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Dessutom ska apotekspersonalen säkerställa att kunder som är över 18 år och vill köpa flera förpackningar paracetamol alltid får rådgivning kring val av produkt och hur läkemedlet bör användas. En rimlighetsbedömning från fall till fall om huruvida egenvårdsförsäljning är lämplig ska alltid göras i dessa fall.

– Eftersom alla kunder inte söker rådgivning själva har apoteksbranschen även kommit överens om att i ökad grad säkerställa korrekt användning av paracetamol även till vuxna, säger Johan Wallér.

Överenskommelsen gäller endast paracetamol i tablettform.

Sveriges Farmaceuter välkomnar initiativet.

– Det är välkommet att branschen tydligt deklarerar hur apoteken alltid ska agera gentemot personer som vill köpa stora mängder paracetamol. Den här frågan illustrerar vilken viktig samhällsfunktion som apotekens farmaceuter har, säger Kristina Fritjofsson, ordförande.

Mest läst