Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Alternativmedicin bör få samma status som skolmedicin”

Alternativmedicin och skolmedicin skall ha lika status. Det skriver riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) i en motion.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall lämnade nyligen flera förtroendeuppdrag inom partiet, efter att ha lämnat in en kritiserad motion om mediepolitik.

Mindre uppmärksammad är hennes motion på hälsoområdet med titeln ”Ge alternativmedicin samma villkor som skolmedicin”.

Den kortfattade motionen kan läsas här.

Hagwall föreslår, utan att ange detaljer, att riksdagen beslutar att ”tillåta alternativmedicin på samma villkor som skolmedicin och tillkännager detta för regeringen”.

Sjukvården måste enligt Hagwall reformeras så att ”alternativmedicin blir möjligt att bedriva i Sverige”.

Skolmedicinen måste på så vis få konkurrens från andra aktörer och med en annan inriktning än det nu rådande, skriver hon.

Efter den kritiserade motionen om mediepolitik kommer Anna Hagwall på uppmaning av riksdagsgruppens ledning inte ställa upp för omval till riksdagen i nästa val. Bakgrunden är enligt ett pressmeddelande från SD hennes dåligt underbyggda motion skadat partiets anseende.

Hon har lämnat sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet, men sitter kvar i riksdagen. Hon kvarstår också i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna, enligt SVT Dalarna.

Svensk Farmaci har kontaktat företrädare för Sverigedemokraterna för att utröna om Hagwalls syn i frågan om alternativmedicin är en hållning som SD som parti står bakom.

Andra läser