Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ljusning på horisonten”

EU:s syn på homeopatika kan vara på väg att förändras i kritisk riktning. Det berättade professor Dan Larhammar under sin Årets Farmaceut-föreläsning idag.

Som vi skrev förra veckan har Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, utsetts till Årets Farmaceut 2016.

Idag mottog han priset från Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson vid ett möte i Stockholm.

Han höll också en föreläsning med särskilt fokus på det som genom åren blivit hans signum – stringent och evidensbaserad kritik av alternativmedicinen.

Han välkomnade regeringens beslut att det ”antroposofiska undantaget” i Sverige ska tas bort, men beklagar den långa övergångsperioden.

– Signalen är ungefär ”ni har hållit på och vilseleda i 20 år, och därför får ni fortsätta i fem år till”, sa han.

Dan Larhammar beskrev också en möjlig ”ljusning på horisonten” när det gäller synen på homeopatika inom EU. Ett arbete har inletts på EU-nivå med syfte att se över de homeopatiska preparatens status.

– Vetenskapsakademin, där jag är verksam, har utsetts till ”lead academy” i det här arbetet. Vi ska ta fram dokumentation som förklarar för politiker och jurister vad homeopati faktiskt är, berättade Dan Larhammar.

Dan Larhammar refererade också till en studie där personer med stor kunskap generellt visade sig underskatta sin egen kunskap i förhållande till den genomsnittliga. Därför bör man som högutbildad oftare våga stå på sig i diskussioner med personer utan högre vetenskaplig utbildning om exempelvis alternativmedicin, menade Dan Larhammar.

Läs mer om Dan Larhammar i porträttet i Svensk Farmaci nr 5 som kommer ut senare i oktober.

Även apotekarstudenten Jakob Rasch vid Uppsala universitet medverkade med en presentation vid mötet. Han mottog priset Årets Farmacistudent som i år delades ut för andra gången.

Mest läst