Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

System för rabatt ändras inte

Hjärtat har inga planer på att förändra systemet för personalrabatt, enligt HR-chefen Camilla Ås. UTÖKAD 16:30

Svensk Farmaci har skrivit ett antal artiklar om löneutbetalning och personalrabatter på Apotek Hjärtat.

Camilla Ås, HR-chef på Hjärtat, betonar att företaget inte kräver att medarbetarna ska ha lönekonto i ICA Banken – vilket man kunde få intryck av i gårdagens artikel här på sajten.

Men om man ska få tillgång till personalrabatten behöver man det.

– Kortet är gratis och man kan ha en automatisk överföring till annan bank på ett fast belopp varje månad om man vill. Syftet är att personalrabatten ska vara en förmån för medarbetarna, men givetvis finns inget tvång att byta till ICA banken om man väljer att avstå från denna förmån, säger hon.

Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist på Sveriges Farmaceuter, tycker ändå att detta för många kan upplevas som ett indirekt krav att byta bank.

– Vill man ha rabatten, och det vill nog de flesta, måste lönen gå till ett konto i Ica-banken. Problemet vore mindre om Ica kunde se till att en automatisk överföring av hela lönebeloppet till valfritt annat konto fungerar. Att som idag kräva att medarbetaren varje gång går in och gör egna överföringar, om man vill ha hela lönen överförd, är oskäligt. Ett alternativ kunde vara att man som anställd endast behöver skaffa ett Ica-bankkort/konto, utan kravet att lönen ska gå till det kontot, ett system som ju redan finns idag, säger hon.

– Vi har också framfört att Hjärtat bör kunna erbjuda en personalrabatt vid köp på det egna apoteket, som fungerar oberoende av vilken betalningsform som medarbetaren vill använda och vilken typ av lönekonto som denne använder, säger Christer Borg, förhandlingschef.

Här är dock inga förändringar att vänta.

– Det finns inga planer på att ha separata system för personalrabatten, säger Camilla Ås.

– Hjärtat är en del av Ica Gruppen och det innebär synergier och samordning av system på flera områden. Bland annat hanteras personalrabatter, som omfattar tusentals personer i Sverige, på ett gemensamt sätt inom Ica Gruppen. Detta innebär att medarbetarna i respektive bolag också får rabatter i de andra bolagen. För medarbetarna på Apotek Hjärtat är personalrabatten med andra ord utvidgad i och med att man även får rabatt inom Ica. För att det ska gå att hantera personalrabatterna effektivt inom Ica krävs ett gemensamt system – som är Ica-banken, säger hon.

Andra läser