Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Allt vi gör ska ha medlemmarna i fokus”

Sveriges Farmaceuters nya förbundsdirektör, Jenny Harlin, gör sin första dag på jobbet idag. Ett jobb där det handlar om att skapa konkret nytta, menar hon.

I dag är det första dagen på jobbet för Sveriges Farmaceuters nya förbundsdirektör, Jenny Harlin.

– Det känns otroligt stimulerande och spännande. Bara att få träffa alla dessa kunniga människor och sätta sig in i verksamheten, det är jättegivande, säger hon.

Hennes bild av den nya yrkesgrupp som hon ska arbeta med är fylld av förtroende.

– En farmaceut är en person som jag kan lita på när det gäller läkemedel. En person som har oerhörd kompetens och som är mitt skydd för att jag ska få rätt medicin som är bäst för mig, säger hon.

Den första dagen har hittills handlat om orientering i det nya landskapet samt en del praktikaliteter.

– Jag har försökt att sätta mig in i vad de olika avdelningarna gör här på kansliet och så har jag tagit mig in i datorn och fixat en nyckel till kontoret, säger hon.

På längre sikt kommer den viktigaste uppgiften vara att se till att fackförbundet alltid agerar med medlemmarna i fokus.

– All verksamhet ska syfta till att vara så relevant för medlemmarna som det bara går. Så vi verkligen blir det självklara valet för alla apotekare och receptarier. Vi ska vara till nytta och man ska känna att man får ut något som känns väldigt värdefullt och relevant för sin medlemsavgift, säger hon.

Jenny Harlin är 44 år och har en lång bakgrund inom medievärlden bakom sig. Hon har arbetat i tjugo år som journalist och chef inom media, bland annat på Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Nyhetsbolaget/TV4. I början av 2000-talet var hon tidningen Värnpliktsnytts första kvinnliga chefredaktör.

2014 bytte hon till det fackliga spåret och tog över som kanslichef och ombudsman på Sacoförbundet Reservofficerarna.

Men att hon både har arbetat med Värnpliktsnytt och Reservofficerarna är inget tecken på att hon skulle ha en särskild förkärlek till det militäriska.

– Nej, det har att göra med värdegrund. Jag är djupt engagerad i demokratifrågor och Försvarsmakten är till syvende och sist den yttersta garanten för vår demokrati. Därför måste den också fungera och som facklig kan man bidra till att organisationen fungerar bättre. Att värna demokratin är att värna medborgarna och det är en samhällsnytta. Och här finns det paralleller till farmacin. När det gäller farmaceuter är samhällsnyttan uppenbar. Det handlar om folkhälsa och se till att människor blir friska av sina läkemedel och inte skadas av dem. Det är oerhört viktigt för samhället, säger hon.

Andra läser