Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill få farmaceuter att reflektera

Kanske blir det i primärvården som vi möter framtidens farmaceuter snarare än på apotek. Det spår Sofia Kälvemark Sporrong, samhällsvetare med doktorsgrad i socialmedicin, som utifrån vetenskaplig metod dragit fram obekväma sanningar om apotekssektorn.

Sofia Kälvemark Sporrong är sedan några år forskare inom samhällsfarmaci vid Köpenhamns universitet.

Hon har i sin forskning bland annat visat hur lite av apotekens kundmöten som går till farmaceutisk rådgivning, och att en ökande andel av apotekspersonalen ifrågasätter patientsäkerheten på sin egen arbetsplats.

Hon räds inte att ställa saker på sin spets utifrån sina forskningsresultat.

”Farmaceuter kan bli bättre på sina jobb”, sa hon i en intervju häromåret, ”Håller farmaceutkåren på att utrota sig själv?” undrade hon en annan gång och hon har efterlyst ett uppror bland farmaceuter med krav på bättre förutsättningar att göra sitt jobb.

Kanske är det som frispråkig person en fördel att inte tillhöra professionen själv. Svensk Farmaci träffade henne i somras i Torvehallarna i hemstaden Köpenhamn.

Hur lyder din ”diagnos” på farmaceutkåren?

– Utvecklingen av klinisk farmaci är väldigt spännande! Där har ju en fas av projektanställningar övergått i en situation där farmaceuterna efterfrågas och integreras i vården. Men på apotekssidan är det inte så positivt, nästan tragiskt. Utvecklingen i kommersiell riktning har gått snabbt sedan omregleringen och att ha en farmaceut i driften verkar mest ses som ett formaliakrav. Även här i Danmark där ägarmonopolet kvarstår har konkurrensen ökat och vi ser ett allt större kommersiellt fokus på apoteken.

Internetbaserade distansapotek erbjuder idag kreativa leveranslösningar, och de fysiska apoteken satsar hårt på kosmetika och andra kringprodukter i konceptbutiker som Kronans Care&Beauty.

Kommer de traditionella apoteken att överleva?

– I det långa perspektivet får vi antagligen ett mindre behov av renodlade fysiska apotek. Kanske blir det i första hand i primärvården som vi möter framtidens farmaceuter. Och kanske är det bättre. Där finns ju farmaceuten i ett sammanhang där patienten, läkemedlet och andra vårdprofessioner möts, säger hon.

Under intervjun beskriver Sofia Kälvemark Sporrong flera gånger med lite olika ord farmaceuterna som ett ganska fogligt släkte.

– Jag uppfattar farmaceuterna på apotek som väldigt lojala med sina arbetsgivare. Man borde oftare reflektera kring att man faktiskt har en yrkeslegitimation. I kraft av den bör den främsta lojaliteten ligga hos kunden, läkemedelsanvändaren.

Läs en längre intervju med Sofia i Svensk Farmaci nummer 4/16 som når medlemmar och övriga prenumeranter denna vecka.

Andra läser