Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Effektivisering krävs även om avgifter höjs”

Även om Läkemedelsverket får igenom de avgiftshöjningar man föreslagit till regeringen krävs årliga effektiviseringar på 2-3 procent i verksamheten för att nå en ekonomi i balans, säger direktör Thomas Ekvall apropå den aktuella delårsrapporten.

Som vi skrev igår visar Läkemedelsverkets delårsrapport för första halvåret ett resultat på minus 52,6 miljoner kronor, att jämföra med förra årets minus på 20,5 miljoner vid samma tidpunkt. Ett underskott på 45,7 miljoner kronor var ursprungligen budgeterat för helåret 2016, vilket betyder att halvårsresultatet redan är sämre än helårsbudget.

– Till stor del är det semesterlöneskulden som ger detta utfall i rapporten, och det är ju något som kommer att balanseras ut senare. Vi har dock förändrat prognosen för helåret från minus 45,7 miljoner till minus 49,7 miljoner. I princip har vi nu förbrukat myndighetskapitalet. Det är ingen tvekan om att det är angeläget för oss att få till en förändring av avgifterna, kommenterar Thomas Ekvall, direktör med ansvar för verksamhetsstöd på Läkemedelsverket.

– Men även om vi får det vi ansökt om är det långt ifrån någon räkmacka. Vi kommer ändå att behöva göra årliga effektiviseringar på 2-3 procent i verksamheten, säger han.

Andra läser