Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Solna allt starkare läkemedelskluster

Solna är ”the place to be” om man frågar läkemedelsföretagen. Johnson & Johnson med 1 150 anställda i Sverige har efter 50 år lämnat Rotebro och flyttat in i nya lokaler i Ulriksdal i Solna.

Inom Solnas kommungränser finns sedan tidigare svenska huvudkontor för läkemedelsbolag som Takeda, Meda, BMS, Abbvie och Bayer.

Nu har dessa alltså fått sällskap av Johnson & Johnsons huvudkontor. Det amerikanska bolaget hyr sedan slutet av maj merparten ett kontorshus som Peab byggt vid Ulriksdals torg, nära Ulriksdals pendeltågsstation.

Företagets konsumentavdelning McNeil, den medicintekniska avdelningen Johnson & Johnson samt läkemedelsverksamheten Janssen har samlats i lokaler på 6 600 kvadratmeter i det nya kontoret. Redan tidigare fanns vissa verksamheter i Solna, men stora delar var belägna i grannkommunen Sollentuna (Rotebro).

Totalt arbetar cirka 1150 personer inom Johnson & Johnsons verksamheter i Sverige, varav 330 är baserade i det nya kontoret i Ulriksdal.

Solnas ”frammarsch” som hemvist för läkemedelssektorn har delvis skett på grannkommunen Sollentunas bekostnad. Som vi skrivit tidigare lämnade MSD Sollentuna (Rotebro) i fjol efter 25 år, för ett nytt huvudkontor i Hagastaden i Stockholm. Och nu lämnar alltså Johnson & Johnson Rotebro, där de haft sitt svenska huvudkontor sedan 1966.

Pfizer är det största läkemedelsbolaget i Sollentuna (Silverdal) idag, dock inte långt från gränsen till Solna.

Andra läser