Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Satsar på robotsystem

Akademiska i Uppsala satsar stort på automatisering av läkemedelshanteringen och förbereder för dosdispensering "in house".

Akademiska sjukhuset har beslutat att upphandla ett automatiserat system för ompackning, lagerhållning och distribution av läkemedel. Ett robotsystem ska användas för ompaketering av läkemedel till dospåsar, meddelar sjukhuset.

Satsningen är ett led i moderniseringen av läkemedelshanteringen på sjukhuset.

– Det hanteras cirka åtta miljoner läkemedelsdoser på Akademiska varje år. Ökad automation har flera fördelar. Förutom ökad patientsäkerhet minskar mängden läkemedel som behöver kasseras. Det blir också enklare att spåra exakt vilka läkemedel som administrerats till varje patient. Dessutom frigörs tid för sjuksköterskorna som i stället för att hantera läkemedel får möjlighet att använda sin kompetens på ett bättre sätt, till vård och omhändertagande av patienter, säger Astrid Forsström, läkemedelschef, i ett pressmeddelande.

Beslutet att Akademiska ska upphandla ett automatiserat system för läkemedelshantering togs av sjukhusstyrelsen häromveckan.

Dospåsarna ska lagras centralt och läkemedel som beställs på förmiddagen ska kunna levereras under eftermiddagen.

2018 räknar sjukhuset med att starta en pilot och om fem år ska allt vara på plats enligt planerna.

Parallellt planerar sjukhuset för en upphandling av ett modernt system för smågodstransporter som ska ersätta den gamla rörposten. Landstingsfullmäktige förväntas fatta beslut om detta den 20-21 juni. Systemet ska möjliggöra smidiga transporter av läkemedel i dospåsar från det centrala lagret ut till vårdavdelningar, men också transport av prover till och från laboratoriet och annat gods.

Planer finns dessutom på att införskaffa läkemedelsautomater till avdelningar för lagerhållning av akuta läkemedel. När lagret börjar ta slut skickas automatiskt en beställning till robotsystemet för påfyllning.

I planeringen ingår även ett system för så kallad patientnära scanning för identifiering av personal, patient och läkemedel. Här ökas patientsäkerheten genom att man säkrar att rätt patient får rätt läkemedel och rätt dos.

Den förbättrade läkemedelshanteringen ingår i ”Ackis” om- och nybyggnationsprojekt Framtidens Akademiska sjukhus.

Andra läser