Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek hänvisar till Ica

Ett apotek i södra Stockholm hänvisar vid behov av hjärtstartare till ICA Supermarket 150 meter bort. Ett avstånd som kan vara skillnaden mellan liv och död, säger en av Svensk Farmacis läsare. UTÖKAD 16:34

Svensk Farmaci har uppmärksammat frånvaron av hjärtstartare på svenska apotek i några bloggtexter (som kan läsas här och här).

En av våra läsare som tagit del av dessa bloggar knäppte ovanstående foto utanför Apoteksgruppens apotek i Årsta söder om Stockholm.

“Hjärtstartare med behöriga hanterare finns hos Ica Supermarket, Årsta, under butikens öppettider”, lyder skylten.

– Apoteket hänvisar alltså till Ica-butiken. Från apoteket är det cirka 300 meter tur och retur till Ica och man måste veta var butiken ligger. Dessutom skall man få rätt på utrustningen i butiken. Det hinner gå många minuter, minuter som faktiskt kan vara skillnaden mellan liv och död, säger läsaren.

– En sådan här hänvisning är bättre än ingenting, men jag tycker att alla apotek borde ha hjärtstartare och att personalen borde utbildas i att hantera dem. Det ligger ju i linje med vad apoteken jobbar för, bättre hälsa. Apoteksbranschen borde också enas om en plats för hjärtstartarna som är densamma på alla apotek, exempelvis i officinen.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson ägde tidigare apoteket Apoteksamariten i Uppsala.

– Vi hade faktiskt en hjärtstartare från dag ett. Tråkigt nog har den apotekskedja som köpte apoteket förra året tagit bort den, säger hon.

Mest läst