Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bakslag för aktivister

Efter påtryckningar från USA svängde Indiens patentmyndighet igår om hepatit C-läkemedlet sofosbuvir (Sovaldi). Utslaget är principiellt viktigt och kan försvåra tillgången till behandlingen i tredje världen.

I januari i fjol nekades amerikanska Gilead patent för läkemedlet av myndigheten, men beslutet överklagades av tillverkaren.

Domstolen tvingade myndigheten att fatta ett förnyat beslut och detta kom alltså igår, rapporterar The Hindu. Beslutet innebär att Sovaldi kan patenteras i Indien och omvänt ett stopp för möjliga generiska kopior.

Utslaget är ett stort avbräck för Läkare utan Gränser som arbetar för billig tillgång till läkemedel i tredje världen.

– Det är skrämmande tider för de patienter globalt som är beroende av billiga generiska läkemedel från Indien, säger Loon Gangte, tjänsteman på patientorgansiationen Delhi Network of Positive People till The Hindu.

USA har på senare tid utövat ett hårt tryck på Indien för att göra det lättare för amerikanska företag att erhålla indiska patent.

Beslutet om Solvadi påverkar dock inte det MSF-stöttade projekt som syftar till billigare hepatit C-läkemedel i tredje världen som vi skrev om nyligen.

Indiska Caravan Magazine har genomfört en större granskning av Solvadi-ärendet i Indien. De har bland annat undersökt hur det gick för Hardev Karar, tjänstemannen som fattade det ursprungliga beslutet att avslå Gileads patentansökan.

Läs engelskspråkiga Caravans reportage här och en uppföljande artikel här.

Andra läser