Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya jobb efter avtal mellan Sobi och Pfizer

Pfizers och Sobis nya avtal om kontraktstillverkning av aktiv läkemedelssubstans gör att cirka 15 nya jobb skapas i Strängnäs. Affären beskrivs också som bra för miljön.

Avtalet innebär att tillverkningen av ett av Sobis biologiska läkemedel (Kineret) ska ske vid Pfizers anläggning i Strängnäs.

Produktionen flyttar därmed från Österrike där ett annat företag idag kontraktstillverkar substansen.

Affären innebär cirka 15 nya jobb på Pfizers Strängnäsanläggning, rapporterar SR P4 Sörmland.

– Den här investeringen i tillverkning visar att det finns en bra plattform för produktion av biologiska läkemedel i Sverige, säger Malin Parkler, Pfizers Sverige-vd, i ett pressmeddelande.

Näringsminister Mikael Damberg (S) beskriver det som att affären är i linje med regeringens satsning på forskning och utveckling inom biologiska läkemedel.

– Det är otroligt positivt för Sverige, men också för Strängnäs naturligtvis för det här innebär att det växer fram fler jobb. Men det visar också att Strängnäs och Sverige är konkurrenskraftigt globalt sett, säger han till SR P4 Sörmland.

Bengt Mattsson, ansvarig för miljöfrågor på Pfizer, tror också att affären är bra för miljön.

”Utöver att det är bra för Pfizer och Sverige, så tror jag också det är bra för miljön. All industriell verksamhet, inklusive läkemedelstillverkning, har miljöpåverkan. Det är vårt ansvar att se till att den negativa påverkan är så liten som möjligt. Pfizers fabrik i Strängnäs är ett utmärkt exempel på en verksamhet som under åren ständigt har utvecklat och förbättrat sitt miljöarbete, och som jag idag vill hävda är ett föredöme”, skriver han på svenska Pfizers miljö- och ansvarsblogg.

Andra läser