Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Avtal om vaccin får kritik

Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med två bolag för leverans av vaccin i händelse av en pandemisk influensa. Det ena vaccinet är samma protytypvaccin som Pandemrix som visade sig öka risken för narkolepsi, vilket väcker kritik.

Folkhälsomyndigheten berättade om de nya vaccinavtalen under gårdagen.

Den ena tillverkaren är GSK, som stod bakom protytypvaccinet Pandemrix, som användes 2009 under vaccineringen mot svininfluensa och som visade sig öka risken för narkolepsi. Det nya avtalet med GSK avser vaccinet Adjupanrix, som är baserat på samma protytypvaccin som Pandemrix.

Göran Stiernstedt, infektionsläkare och nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården, är mycket kritisk till Folkhälsomyndighetens beslut.

– Jag tycker det här vaccinet har diskvalificerat sig från användning med hänsyn på att det har orsakat en av de största medicinska katastrofer som vi har haft i modern tid, säger han till SVT Nyheter.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, försvarar avtalet.

– Vi behöver ha åtminstone två vacciner tillgängliga. Annars kan vi stå där utan vaccin överhuvudtaget. Det är de här två vaccinerna som nu finns tillgängliga och de får vi nu använda på ett sådant sätt till de grupperna där vi vet från tidigare erfarenheter att de inte medför någon risk, säger han till SVT Nyheter.

Andra läser