Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fick “varning” för förbrukning av toapapper

En medarbetare varnades för att hon använde för mycket toapapper. En annan uppmanades att anmäla VAB två dagar innan barnen blev sjuka. För ett drygt år sedan skrev vi den här artikeln om absurda situationer och missförstånd mellan chefer och anställda från verkliga livet. Har du råkat ut för något liknande? Berätta gärna i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.

Det är ofta hårt tryck på Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning.

De flesta ärenden håller sig inom det normalas ramar, men ibland beskrivs situationer som får ombudsmännen att ta sig för pannan.

Svensk Farmaci bad förhandlingschef Christer Borg att, i anonymiserad form, berätta om några av de märkligaste missförstånden mellan arbetsgivare och anställd som han tagit del av.

Samtliga exempel härrör från apotekssektorn.

I ett fall vittnade en medlem om problem med sin chef, som hade svårt att acceptera att hon var hemma för vård av barn (VAB).

– Medlemmen beskrev att chefen ville att hon skulle meddela VAB i god tid, “helst två dagar innan barnen blir sjuka”. Det var tydligen menat på fullt allvar. Det är naturligtvis ett helt absurt krav. Vem kan med säkerhet förutspå sina barns hälsa två dagar framåt?, säger Christer Borg.

En annan medlem hade andra problem med vård av barn. Hon hade en chef som hela tiden ifrågasatte varför just hon skulle “vabba”.

“Kan inte din man, dina föräldrar eller nån barnvakt göra det?”, fick medlemmen höra vid upprepade tillfällen.

– I båda fallen strider chefernas agerande mot föräldraledighetslagen, säger Christer Borg.

En annan chef införde ett informellt system med “varningar” som delades ut till medarbetarna.

En anställd, medlem i förbundet, fick en sådan varning för att hon enligt chefens åsikt förbrukade för mycket toalettpapper på jobbet.

– Det finns inget stöd i lag och avtal för att dela ut godtyckliga “varningar” annat än när det gäller en så kallad LAS-varning. Och toapapperförbrukningen har ju inget med arbetsuppgifterna att göra.

Ytterligare ett ärende handlade om en medarbetare som varit sjuk i två veckor men fortfarande inte tillfrisknat.

Beskedet att sjukskrivningen skulle fortsätta blev för mycket för chefen.

– “Nu får du komma tillbaka, du har varit tillräckligt sjuk för det här året”, meddelade chefen till den anställda. Även om det kan vara svårt att pussla ihop schemat när anställda är sjuka är detta ett lagstridigt och väldigt oempatiskt förhållningssätt, säger Christer Borg.

Några av dessa situationer, och en hel del andra, diskuteras vid Sveriges Farmaceuters pågående seminarieserie “Anställningens ramar” som leds av förbundsjuristen Viktoria Juzovitskaja. Under de senaste veckorna har möten arrangerats i Borlänge och Stockholm. Ytterligare seminarietillfällen är planerade i Skara, Malmö och Uppsala – håll utkik efter info på förbundets hemsida.

Andra läser