Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Från USA till Sydsudan

Klinisk farmaci i Tennessee och farmaceutisk omsorg i ett flyktingläger i Sydsudan. Sveriges Farmaceuters regionsamordnare prövade nya koncept och teman i veckan.

2011 ersattes Sveriges Farmacevtförbunds regionala kretsar av regionsamordnare, RS, som bland annat anordnar lokala aktiviteter.

I onsdags testade Katarina Nilsson-Sundström, regionsamordnare i Norrbotten, ett nytt grepp – ett seminarium på elektronisk väg. Föreläsningen kunde således följas via datorer i hela landet.

Michael Bolin och Steven Harrington, apotekarstudenter från Pharmacy College i Memphis, USA, besöker för närvarande Sverige och var i onsdags på Luleå Tekniska Universitet. Under e-seminariet gav de sin syn på det amerikanska apotekssystemet och klinisk farmaci i Tennessee.

Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, medverkade också och lyssnade på amerikanerna.

– Tekniskt var det inga problem och e-seminarium är definitivt något som vi kommer att göra fler gånger, säger hon.

– Studenterna hade sytt ihop en bra presentation och jag lärde mig mycket nytt om farmacin i USA. Bland annat att öppenvårdsfarmaci och klinisk farmaci är så dominerande avnämare för de färdigutbildade apotekarna. Life science är ingen vanlig karriärväg, åtminstone enligt de här studenterna, säger Clary Holtendal.

I torsdags gav Parshin Saadatirad, regionsamordnare i Stockholm, scenen till den danska apotekaren Pernille Miller på Freys Hotel i Stockholm.

Pernille Miller har jobbat i fält på ett flyktingläger i Sydsudan och gav en personlig betraktelse från en tillvaro långt ifrån vår vardag.

– Det var en jättebra och levande presentation med många bilder. Pernille jobbade i ett projekt där hon bland annat strukturerade upp de inkommande läkemedelleveranserna till lägret. Hon jobbade bland annat med mobila apotek. Pernille hade en vision att utbilda personer på plats men det blev det tyvärr ingen tid till, säger Parshin Saadtirad.

Andra läser