Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Miljardaffär för snabbväxande Recipharm

Svenska Recipharm fortsätter att växa – i dag offentliggjordes ett uppköp av kontraktstillverkaren Kemwell för 1,7 miljarder kronor. Bolaget ökar ambitionen till att bli ett ledande bolag globalt inom kontraktstillverkning av läkemedel.

I takt med att Astra Zeneca och tidigare Pharmacias verksamheter minskat i Sverige, har Recipharm utvecklats åt motsatt håll.

Det svenska kontraktstillverkningsbolaget har gjort en lång serie uppköp på senare tid, och fortsätter att expandera.

Den senaste affären offentliggjordes nu på morgonen. Recipharm köper kontraktstillverkaren Kemwell, som har verksamheter i Sverige, USA och Indien, för 1,7 miljarder kronor.

De svenska och amerikanska verksamheterna köps i ett första steg och de indiska i ett senare. Hela affären beräknas vara i land innan årets slut, meddelar Recipharm.

Fram till 2007 tillverkade Recipharm både egna och andra företags produkter, men då fattades ett strategiskt beslut att bolaget skulle renodla verksamheten till kontraktsutveckling och –tillverkning. Sedan dess har bolaget expanderat kraftigt. Recipharm är idag ett av de största så kallade CDMO-bolagen i Europa.

Företaget startades 1995 under namnet Recip då de båda grundarna, Thomas Eldered och Lars Backsell, köpte en tablettfabrik med 200 anställda i Årsta i södra Stockholm från dåvarande Pharmacia.

Recipharm har sitt huvudkontor i Jordbro i Haninge kommun. Majoritetsägarna är svenska och aktien är noterad på Stockholmsbörsen.

Läs vårt reportage där vi träffar apotekare på det snabbväxande bolaget i Svensk Farmaci nr 2/16 som kommer ut senare i veckan.

Mest läst