Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Avsevärt billigare hepatit C-kur testas

En hepatit C-behandling för under 2 500 kronor per patient och hel behandlingskur kan bli verklighet i utvecklingsländer. Läkare utan Gränser applåderar initiativet.

Bakom satsningen står den icke vinstdrivande forskningsorganisationen DNDi som grundades av internationella Läkare utan gränser (MSF) med flera 1999 och som är inriktad på försummade sjukdomsgrupper.

DNDi har tecknat avtal med den egyptiska läkemedelsproducenten Pharco och det amerikanska forskningsbolaget Presidio. Avtalen omfattar kliniska prövningar i fas II och III för den nya läkemedelskandidaten ravidasvir, som Presidio utvecklat, i kombination med den godkända substansen sofosbuvir hos patienter med alla genotyper av viruset.

Prövningarna ska ske i Thailand och Malaysia i samarbete med dessa länders regeringar. Avtalen omfattar också tillgång till läkemedlen efter prövningarna i ett antal definierade länder med hög prevalens av hepatit C.

– Vi ser fram emot att potentiellt få fram en billig, alternativ behandlingskombination som fungerar för alla patienter med hepatit C, säger Isabelle Andrieux-Meyer, MSF:s hepatit C-rådgivare.

Även Malaysias hälsominister, YB Datuk Seri Subramaniam, är hoppfull.

– På grund av de höga priserna på de nya hepatit C-läkemedlen har det varit i princip omöjligt för regeringar att erbjuda tillgång till behandling i tillräcklig omfattning. Vi är glada över att stödja detta projekt och hoppas att data från studierna ger stöd åt våra ansträngningar att introducera kombinationen så snart som möjligt och skala upp användningen till alla patienter som har behov av den, säger han i ett pressmeddelande från DNDi.

Andra läser