Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Baxter bantar i Lund

Delar av Baxters forskning och utveckling, tidigare Gambro, flyttas från Lund till Belgien. Omkring 75 jobb försvinner från Sverige. Många som berörs drabbas nu en andra gång efter att ha förlorat jobben när Astra Zeneca stängde i Lund 2011.

Baxter flyttar forskning och utveckling inom dialysvätskor och torra koncentrat från Lund till framför allt Belgien.

Idag inleds förhandlingar med de fackliga organisationerna. Totalt påverkas cirka 75 av de 800 anställda i Lund, skriver nyhetssajten 8till5.

– Vi vill förbättra lönsamheten och öka samarbetena. I Belgien finns en stor anläggning söder om Bryssel. Men vi kommer att ha kvar en stor verksamhet för utveckling och produktion av dialysmaskiner i Lund, säger Kristina Embring Klang, kommunikationschef på Baxter i Lund, till 8till5.

Flytten beräknas vara helt genomförd i slutet av 2017.

I dag arbetar cirka 550 av de anställda i Lund med FoU och kvalitetsfrågor medan övriga jobbar med produktion.

Enligt Baxter kommer de anställda som påverkas av varslet att ”kunna söka lediga jobb på de nya orterna eller andra lediga tjänster inom koncernen”.

Från fackligt håll beskrivs reaktionerna hos personalen som chockartade.

– Det är ett hårt slag mot de anställda och mot regionen. Många av de som berörs av varslet förlorade jobben när Astra Zeneca stängde i Lund för några år sedan, säger Gunilla Grundström, vice ordförande i akademikerföreningen på Baxter i Lund till 8till5.

Andra läser