Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny app ger koll på interaktioner

Karlskronabolaget Evidos har tagit fram en app för smartphones som är den enda på marknaden som ger möjlighet till interaktionskoll via Sfinx på mobilen.

Vi har tidigare skrivit om appen Pillerkollen som ger patienter direkt tillgång till en interaktionskoll i mobilen.

Pillerkollens ambition var att erbjuda interaktionskoll mot vårdens databas Sfinx, vilket appen också gjorde under testperioden, men så blev i slutändan inte fallet.

Efter långa diskussioner med teamet bakom Sfinx tvingades utvecklarna av Pillerkollen lämna Sfinx-databasen och sammanställde istället en egen databas

– De tillåter i nuläget inte att informationen används direkt till patienter, oavsett filtrering, sammanhang och förklaring, sa Jesper Hessius, läkare och en av utvecklarna bakom Pillerkollen, till Svensk Farmaci i höstas.

Karlskronabolaget Evidos, som tagit fram appen MinMedicinApp, har istället blivit först med att erbjuda interaktionskoll via Sfinx i en smartphone-app.

Efter att funnits för iOS en tid, finns appen sedan nyligen även för android-smartphones.

Appen riktar sig i första hand till vårdpersonal, inklusive farmaceuter, och först indirekt till patienter i exempelvis hemsjukvården.

– När man lägger in mediciner får man enkelt reda på om de passar bra ihop eller ej. En nyhet i år är att man kan skanna in medicinerna. Farmaceuter och annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av att ha Fass och Sfinx enkelt i en app, berättar Eva-Lott Eitrem, barnmorska och en av företaget Evidos grundare, till Svensk Farmaci.

– Appen visar exempelvis när läkemedel bör tas. Bekräftas inte påminnelsen kan appen skicka ett meddelande till någon anhörig. Appen påminner också när nya mediciner bör hämtas på apoteket och när det är dags att förnya receptet, säger Eva-Lott Eitrem.

Mest läst