Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Betalt för rådgivning

Sedan en vecka får norska apotek betalt från staten varje gång de utför tjänsten inhalationsvägledning. "En historisk milstolpe" enligt den norska hälsoministern Bent Høie.

Den 3 mars gick startskottet för samhällsfinansierad rådgivning om inhalation till patienter med astma och kol på norska apotek.

Upplägget, som vi beskrivit tidigare, är snarlikt en etablerad tjänst i Danmark, ”Tjek på inhalation”.

Det är första gången som en farmaceutisk tjänst ersätts av det offentliga i Norge.

– FarmaPro, som är det enda IT-systemet på den norska apoteksmarknaden, är nu uppgraderat så att vi på apoteken kan få betalt från TLV:s norska motsvarighet Helfo. Vi ligger i stargroparna och ser fram emot att få ersättning för inhalationsrådgivning, säger Amadou Jallow, svensk apotekare som arbetar på Sunnfjord apotek i Førde, Sogn og Fjordane, till Svensk Farmaci.

Stortinget har avsatt fem miljoner kronor i årets statsbudget till tjänsten, som ger apoteken 80 kronor per vägledningstillfälle.

Potentialen för att tjänsten ger förbättrad compliance är stor, att döma av siffror från den norska apoteksföreningen.

Enligt uppgifter från föreningen har uppemot hälften av alla norska astma- och kolpatienter problem med att använda sina inhalationsläkemedel korrekt, uppger Dagens Medisin i Norge.

– Jag menar att detta är en historisk milstolpe. Det är första gången som det offentliga betalar farmaceuterna för att bruka sin kompetens för att vägleda patienten i riktig läkemedelsanvändning, i stället för att få betalt genom avansen som apoteken har på att sälja läkemedel, säger hälsominister Bent Høie (H) till Dagens Medisin.

Andra läser