Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kompisprojekt bidrog till jobb

Integrationsprojektet Farmaceutkompis har nu bidragit till en konkret anställning i Sverige. Den syriske apotekaren George Farah börjar på GSK med start i slutet av februari.

Farmaceutkompis-projektet inleddes i november för att ge nyanlända farmaceuter kontakter på den svenska arbetsmarknaden.

Över hundra etablerade farmaceuter i Sverige har registrerat sig som farmaceutkompisar och 25 kompispar har matchats ihop. Lokala kontaktpersoner finns på åtminstone sex orter. För en dryg vecka sedan hölls exempelvis det första uppstartsmötet i Malmö.

Projektet har nu bidragit till en konkret anställning för en nyanländ apotekare. Det är apotekaren George Farah som har fått en sex månaders provanställning på GSK och börjar jobba där den 29 februari.

George Farah utbildade sig till apotekare i Syrien 1997-2002. Efter två års militärtjänstgöring började han på GSK som läkemedelskonsulent.

Så småningom avancerade han och blev teamledare med ansvar för en bred portfölj av läkemedel.

Sommaren 2014 lämnade George tillsammans med sin fru och dotter, som så många andra, det härjade landet.

Flykten gick via Libanon, Turkiet och den grekiska övärlden. Från Aten tog familjen flyget till Stockholm och de placerades på ett flyktingboende utanför Eskilstuna.

– Det blev en lång väntan, det fanns inte så mycket att göra mer än att vänta. Men vi tappade aldrig hoppet, vi antog att vi skulle få uppehållstillstånd, säger George Farah till Svensk Farmaci.

Han passade på att plugga svenska under tiden på asylboendet.

George Farahs farmaceutkompis är apotekaren Ingela Segerborg på AbbVie. Hon hjälpte bland annat George med att få kontakt med GSK:s svenska företagsledning.

Läs mer om Farmaceutkompis i ett reportage i tryckta Svensk Farmaci nr 1/16 som kommer ut inom kort.

Andra läser