Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut stärks i läkemedelsutredning

Farmaceuterna står i centrum i den nya norska läkemedelsutredningen. Utredningen förespråkar bland annat den svenskutvecklade modellen IMM.

I torsdags diskuterades den statliga norska läkemedelsutredningen, legemiddelmeldingen, i Stortinget. Baserat på utredningen har Stortingets Helso- och omsorgskommitté nu antagit ett förslag, en så kallad instilling.

Ökad användning av farmaceutisk kompetens på flera nivåer i samhället, en ambition att få fler kliniska prövningar till Norge, ökad användning av läkemedelsavstämningar och bättre system som ger översikt över de läkemedel som patienter använder är delar av innehållet.

I debatten uttryckte de flesta politiska läger sin uppskattning över förslagen. Enighet rådde inte kring alla förslag, men alla var överens om att farmaceuterna är viktiga för att nå utredningens mål, skriver Farmatid.

Norges farmaceutiske forening är mycket nöjd med utvecklingen.

– Det verkar finnas en samstämmig politisk vilja att satsa på att ge läkemedelsområdet ett lyft. Nu återstår att se om viljan att genomföra förslagen är lika stark, säger Tove Ytterbö, ordförande i Norges farmaceutiske forening, NFF, på föreningens hemsida.

Legemiddelmeldingen och kommitténs instilling kan läsas i sin helhet här.

Utredningen föreslår bland annat en ökad användning av LIMM, Lund Integrated Medicines Management, en svenskutvecklad, evidensbaserad modell för systematisk och individuellt anpassad läkemedelsbehandling. Modellen tillämpas idag bland annat i Region Skåne och mellersta Norge.

Läs mer om den norska läkemedelsutredningen i fler artiklar framöver här på sajten samt i tryckta Svensk Farmaci nr 1/16.

Andra läser