Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förslag att optiker ska få beställa hem läkemedel

Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har i skrivelser gett förslag på att optiker ska få beställa hem receptbelagda läkemedel för att kunna diagnosticera vissa ögonsjukdomar hos barn över 8 år och vuxna.

I ett remissvar ställer sig Sveriges Farmaceuter positivt till detta.

– Vi har ingen anledning att vara negativa, det kan öppna upp för andra professioner inom sjukvården att hjälpa patienter, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare inom Sveriges Farmaceuter.

Förslaget föreslås träda i kraft under våren 2016 och det är bara optiker med en viss vidareutbildning, ett magisterprogram vid Karolinska institutet, som ska få möjlighet till detta.

I dag har inte optiker denna möjligheten utan måste remittera patienten till ögonläkare vid misstanke om sjukdom. I och med förslaget så menar man bland annat att patienter förhoppningsvis ska kunna få behandling snabbare med en snabbare diagnosticeringsrunda och att färre onödiga remisser ska gå till ögonläkare.

– Optikern rekvirerar från ett apotek så det är bra att våra medlemmar och alla andra farmaceuter som arbetar på apotek får kännedom om detta, säger Clary Holtendal.

Mest läst