Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Storsatsning på biologiska läkemedel

Regeringen och näringslivet satsar uppemot en miljard kronor på forskning inom biologiska läkemedel.

I morse höll regeringen pressträff tillsammans med Astra Zenecas vd Pascal Soriot och Peter Wallenberg jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Där meddelades att regeringen tar fram ett nationellt program för proteinforskning, metodutveckling och produktion av biologiska läkemedel.

Under en åttaårsperiod ska regeringen tillsammans med näringslivet satsa 400 miljoner kronor via Vinnova och Vetenskapsrådet på forskningsanslag som kan sökas av alla. Av totalsumman kommer 320 miljoner kronor från regeringen, skriver Dagens Medicin.

Enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, bör Sverige kunna ”hitta en nisch” i forskningen om proteiner och utvecklingen av metoder för att tillverka den nya generationens biologiska läkemedel.

Vidare meddelades att Astra Zeneca i ett parallellt projekt kommer att samarbeta med Wallenberg Centre for Protein Research, WCPR, om sekretomforskning och tillsammans satsa 510 miljoner kronor, skriver Läkemedelsvärlden.

Följ presentationen av satsningen i efterhand på regeringens hemsida.

Mer information senare.

Andra läser