Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Tävling kan driva onödiga uttag”

Interna säljtävlingar på apotek som avser receptbelagda läkemedel är olämpliga, anser Sveriges Farmaceuters ordförande apropå artiklar i Dagens Apotek. Förbundet har tidigare lyft frågan på central nivå genom sin akademikerförening på Apotek Hjärtat.

Dagens Apotek skriver idag om att Apotek Hjärtat arbetar för att få fler personer att hämta ut receptbelagda läkemedel på kedjans apotek.

Enligt DA finns en intern tävling inom kedjan som värderar i vilken grad enskilda apotek arbetar med detta. Ett pris har införts som belönar det apotek i respektive region ”som genomfört det bästa kundmötet som en följd av arbetet med servicerader”.

Kristina Fritjofsson, Sveriges Farmaceuters ordförande, är kritisk till tävlingsmomentet.

– Det är i det enskilda fallet inte fel att fråga en apotekskund om han eller hon vill hämta ut fler läkemedel. Men vi är kritiska om detta görs till en intern tävling bland anställda, då riskerar man driva onödiga läkemedelsuttag, felaktig läkemedelsanvändning och onödiga kostnader för landstingen. Det skulle gå stick i stäv med vår nollvision för läkemedelsrelaterade problem, säger hon.

– Vi har tidigare uppmärksammats på det här, bland annat från våra studerandemedlemmar under deras praktikperiod på Hjärtat-apotek. Vi har också lyft frågan på central nivå genom vår akademikerförening på Hjärtat, just därför att det generellt inte är seriöst att tävla på det här området. Som farmaceut måste man alltid ha risken för såväl över- som underanvändning i bakhuvudet, säger Kristina Fritjofsson.

Hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg svarar på frågor om tävlingen i Dagens Apotek. Enligt henne avser aktiviteten läkemedel som kunden har förskrivna och som kunden faktiskt behöver.

Andra läser