Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkarmottagning på apoteket i Ronneby

Apoteksgruppens apotek Gripen i Ronneby erbjuder läkarmottagning inne på apoteket en dag i veckan. Satsningen är sannolikt unik för Sverige.

Sedan någon månad tillbaka finns möjlighet att, på fredagar, träffa läkaren Anne-Marie Carlsson på drop in-basis på apoteket Gripen i Ronneby.

Enligt lokaltidningen Commersen hjälper Anne-Marie Carlsson till med ”allt” – vaccinering, frågor om läkemedel och olika undersökningar. Ett kontorsrum på apoteket har stöpts om och fungerar som en läkarmottagning.

Redan innan läkaren började var intresset stort för den nya servicen. Nu provar parterna sig fram med samarbetet och anpassar sig efter kundernas behov, skriver Commersen.

Apotekspersonalen och läkaren fångade i november tillsammans upp en patient med odiagnostiserad hjärtsvikt, enligt tidningen.

– Gripen är vad jag vet det enda apotek inom Apoteksgruppen som erbjuder denna service, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen till Svensk Farmaci.

Att ha en arbetande läkare på plats i apotekslokalerna är relativt unikt – förmodligen helt unikt – på den svenska apoteksmarknaden.

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, känner inte till att det finns andra apotek i landet där läkare har mottagning inne på apoteket.

Apotek Hjärtats minutkliniker är bemannade av sjuksköterskor, men har i regel tillgång till läkare via länk.

Andra läser