Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtat satsar på sjukvård vid Ica Maxi

Hjärtat har sålt affärsområdet Vård och omsorg – men satsar stort på enklare sjukvård via konceptet Minutkliniken. Bolaget planerar för kliniker bredvid apotek på 20 Ica Maxi-stormarknader.

Idag samarbetar Hjärtat med företaget Minutkliniken i anslutning till två apotek i Stockholm – på Fältöversten och vid Odenplan.

De sjuksköterskebemannade klinikerna är specialiserade på att behandla lindriga sjukdomar och tillstånd som halsont och urinvägsinfektion samt att utföra vaccinationer.

På torsdag öppnar den nya gallerian Mall of Scandinavia i Solna, där det också kommer att finnas ett Hjärtat-apotek med minutklinik.

Men inom kort görs en ännu större satsning på konceptet. Det berättade Anders Nyberg, Apotek Hjärtats vd, i en presentation på Läkemedelskongressen igår.

Under 2016 är planen ett utökat test med etableringar på två Ica Maxi, i Häggvik i Sollentuna och på Mölndalsvägen/Grafiska vägen i Göteborg.

Intresset för Minutkliniken-upplägget är enligt Anders Nyberg stort hos många Ica-handlare. Därför planerar Hjärtat att på sikt rulla ut kliniker bredvid apotek på 20 Ica Maxi i hela landet.

– Vi tar med detta, och genom andra satsningar på födelsemärkeskontroll och vaccination, ett steg närmare sjukvården, sa Anders Nyberg.

Å ena sidan närmar ni er sjukvårdssektorn, men samtidigt sålde ni nyligen affärsområdet Vård och omsorg till Apoex. Varför gjorde ni det?

– Leverans och service till sjukvården har en annan kundlogik än apotek. Verksamheten styrs av upphandlingar och är föremål för stor prispress. Vi stod inför ett vägval där vi, om vi hade velat vara kvar i den sektorn, hade behövt satsa stora pengar som vi isåfall hade varit tvungna att ta från andra satsningar. Vi valde då en väg där vi istället stärker apoteket som vår handelsplats, säger Anders Nyberg till Svensk Farmaci.

Andra läser