Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vin ska locka till Apotekarsocietetens arrangemang

Apotekarsocieteten erbjuder medlemmar alkoholhaltiga drycker under parollen ”Vin och vetenskap” i höst. Inte särskilt föredömligt, tycker IOGT-NTO.

Sedan 2009 anordnar Apotekarsocieteten en serie möten under vinjetten ”Bubbel & Debatt” med fokus på aktuella frågor inom Life Science. I år har möten genomförts på fyra orter i samarbete med flera medarrangörer.

I höst har föreningens sektioner startat en ny serie av events med titeln ”Vin och vetenskap”. Mötena ska enligt nyhetsbrevet E-lixir utgöra ett lättillgängligt sätt att ta del av nya forskningsrön.

Vetenskap är ämnet för “Vin och vetenskap”-mötena – nästa möte ska till exempel handla om årets Nobelpris i medicin. Men vinet ska inte diskuteras – det ska drickas.

Upplägget har fått Simon Holmesson, politisk sekreterare för alkohol- och narkotikapolitik på IOGT-NTO, att reagera. Han överväger att kontakta Apotekarsocieteten för att diskutera frågan.

– En aktivitet som ”Vin och vetenskap” som är alkoholrelaterad kan exkludera deltagare men framför allt vara ett problem för den som idag lever som nykter alkoholist. I Sverige idag har vi över en miljon människor som har ett riskbruk av alkohol som lätt kan ramla över i ett missbruk. Särskilt ett sammanhang där man diskuterar hälsa och läkemedel borde inte alkohol vara en del av, eller borde åtminstone inte användas för att locka deltagare till aktiviteten, säger han.

Karin Meyer är vd för Apotekarsocieteten.

– Konceptet är delvis inspirerat från ett mycket framgångsrikt koncept som man drivit inom Statens Naturhistoriska Museum i Danmark under namnet ”Vin & Videnskab”. När vi utarbetat konceptet i Sverige har vi sett detta som ett sätt att under enklare former nå ut till nya grupper och belysa vikten av vetenskap, säger hon.

– Vid samtliga våra event där vi serverar vin är det alltid med stor måtta, det vill säga ett glas vin, samt att vi alltid säkerställer ett bra utbud av alkoholfria alternativ. Men vi tar till oss kritiken av detta inför framtida arrangemang, fortsätter hon.

Andra läser