Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sildenafil tre gånger så dyrt i Sverige som i Finland och Danmark

Tolv tabletter sildenafil 50 mg kostar mer än tre gånger så mycket i Sverige som det gör i Finland och Danmark. Mellanskillnaden stoppar apoteken i sina egna fickor, hävdar kritikerna.

Det svenska systemet med fri prissättning för både läkemedelsföretag och apotekskedjor för läkemedel utanför förmånssystemet fungerar inte. Det hävdar nu många tunga instanser.

Ett argument för detta som förs fram allt starkare är utvecklingen i våra grannländer.

Den som har ett recept på Sildenafil Orion 50 mg 12 tabletter i Sverige kan få betala mellan 172,50 kronor och 365 kronor beroende på vilket apotek som används. Men köps samma läkemedel i Finland så kostar det 5,69 Euro, eller drygt 56 kronor.

Det innebär att till och med det lägsta priset i Sverige är mer än tre gånger så högt som in Finland.

Vänder man sedan blicken västerut till Danmark så finns inte längre Orions produkt kvar där, men likvärdiga Sildenafil Accord 50 mg, 12 tabletter kostar i Danmark 40,35 DKR, eller drygt 53 kronor.

Också här är det svenska priset mer än tre gånger så högt som det danska.

– Det här är ju otroliga skillnader, säger Mikael Hoffmann, chef för NEPI.

Pris på sildenafil 50 mg, 12 tabletter

Land Pris
Sverige 172,50 kr
Finland 56,00 kr
Danmark 53,00 kr

Frågan är varför priset skiljer sig åt så mycket mellan de olika länderna? Eftersom det är fri prissättning på dessa läkemedel både för leverantörerna och för apoteken så kan svaret på frågan sannolikt hittas någonstans där. Problemet är bara vem man ska tro på.

De svenska inköpspriserna för läkemedel utanför förmånen är inte offentliga och kan variera både från dag till dag och mellan olika apotekskedjor så ingen vet vad de svenska apoteken betalar, men Kenneth Nyblom vd för generikaföretagens branschorganisation Föreningen generiska läkemedel, menar att de inte skiljer sig så mycket ifrån de inköpspriser som gäller i Finland och Danmark.

– Det är ju samma företag som säljer samma produkter tillverkade i samma fabriker på de olika nordiska marknaderna, så generellt sett kan man säga att det är ungefär samma inköpspriser hos apoteken i de olika länderna. Det går inte att ha så stora prisskillnader heller. Om apotekens inköpspriser skiljer sig åt mer än marginellt mellan olika länder så blir det parallellimport som jämnar ut priserna, säger han.

Med den utgångspunkten innebär det ju att den stora prisskillnaden mellan länderna beror på att apoteken stoppar mellanskillnaden i sina fickor istället för att sänka kundpriset.

– Det är ju precis det vi säger i vårt yttrande och det är det ingen som har sagt emot. Det är väl därför också som både förskrivare och patienter tycker att det här är ett märkligt system säger Kenneth Nyblom.

Men på Sveriges Apoteksförening har man en helt annan uppfattning.

– Jag håller inte med om den beskrivningen. Reglerna i det svenska utbytessystemet, som förbjuder utbyte av läkemedel utanför förmånen, gör att makten i större grad ligger hos leverantörerna, vilket gör att de kan ta ut ett högre pris, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Han menar att det är läkemedelsföretagen som pressar upp priserna i Sverige samtidigt som han också varnar för att jämföra olika länders system med ett enda läkemedel eftersom det finns så mycket som kan variera och spela in.

Hans bild är inte att de svenska apoteken utnyttjar sin möjlighet till fri prissättning såsom de beskylls för.

– Min bild är att inköpspriserna är mycket högre i Sverige än i Danmark. Jag tror därför inte att apoteken tar ut någon ohemul marginal på de här preparaten, säger han.

– Apoteken försöker nog absolut förhandla med sina leverantörer och få ner sina inköpspriser så mycket som man bara kan. Men jag tror inte att det är en situation där man skär guld med täljkniv, säger Johan Wallér.

Mest läst