Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekarprotester och folkapotek i krisens Grekland

Ekonomisk kris, en gigantisk flyktingvåg – och enormt många apotek. Svensk Farmaci var på plats i Aten i fredags när de grekiska apotekarna protesterade mot två planerade reformer. Samtidigt växer volontärdrivna så kallade folkapotek fram i många kommuner.

Grekland är EU:s överlägset apotekstätaste land med nästan ett apotek per 1000 invånare.

Höga marginaler och en långt driven reglering som skyddar apotekens verksamhet är två delförklaringar till det närmast absurda antalet apotek. Inte bara alla receptfria läkemedel utan även andra produktgrupper har traditionellt bara fått säljas på apotek.

Bland de motkrav som de internationella institutionerna som lånat Grekland enorma summor pengar på senare tid nu ställer, ingår att reformera det grekiska apoteksväsendet.

Redan i fjol släpptes, trots stora protester, vissa produkter som varit förbehållna apotek till allmän handel. Regeringen Tsipras planerar nu ytterligare impopulära åtgärder på apoteksområdet för att blidka långivarna.

Som protest anordnade apoteksägarorganisationen PFS en stor demonstration utanför hälsoministeriet i Aten i fredags. Med start i lördags inleddes också strejker på apotek enligt ett rullande schema.

Svensk Farmaci var på plats vid protestmötet.

– Som en del i åtstramningarna vill regeringen släppa ägarmonopolet vilket kan göra att apotekskedjor etableras, vilket i sin tur kan bli en dödsstöt många av oss. Apoteken driver idag en vetenskapligt baserad verksamhet och är en del i vårdkedjan, men det riskerar försvinna och sortimenten riskerar förändras. Dessutom planerar regeringen nu en reform där ytterligare receptfria läkemedel släpps till handeln, sa Dimitri Baltas, en av apotekarna i demonstrationen.

–  Många apotekare lever redan på marginalen. Jag har utbildning från USA, och har efter det satsat mycket på att bygga upp ett apotek här i Aten. Men nu kanske jag måste söka mig utomlands igen.

I många kommuner i Grekland har det på senare tid upprättats så kallade folkapotek, dit allmänheten, företag och vanliga apotek donerar läkemedel. Ofta är de kopplade till volontärdrivna läkarmottagningar. Här har ekonomiskt utsatta greker och, framför allt, flyktingar möjlighet att få läkemedel gratis.

– Det kan slå negativt mot oss, men vi har inget emot att man gör så här av humanitära skäl. De flesta flyktingarna är här temporärt och vill vidare norrut, särskilt till Sverige, säger Stavroula Zagkou, som driver ett apotek i centrala Aten tilsammans med sina föräldrar.

Landsomfattande brist på vissa läkemedel är vardag i Grekland.

– Läkemedel som ranitidin, acetylsalicylsyra och vissa barnvacciner har inte kunnat importeras och har därför tidvis saknats i hela landet, säger Stavroula Zagkou.

Svensk Farmaci besökte även ett av de så kallade folkapoteken.

Läs mer om det i vårt längre reportage om de grekiska apotekarnas och patienternas situation i Svensk Farmaci nummer 6.

Mest läst